Înființarea Convenției Baptiste din Italia

     În Italia, au existat două organizații separate și distincte ale Bisericilor Creștine Baptiste Române aflate pe teritoriul Italiei: Asociația Bisericilor Baptiste din Italia și Convenția Bisericilor Creștine Baptiste Conservatoare Române și Moldovenești din Italia. Ambele organizații au existat și au mers separat timp de 4 ani, cu mici excepții de colaborare la nivel de biserici locale.

     Întrebarea dacă aceste două organizații s-ar putea uni a existat credem, întotdeauna în mintea majorității, dar nu a fost făcut nici un pas înspre aceasta. După întâlniri cu frații din Executivul Uniunii Baptiste din România, credem că toți am simțit nevoia de un dialog pentru a vedea dacă ar fi posibilă o colaborare mai întâi, și apoi, de ce nu, o unire a celor două organizații.

     A fost luată inițiativa unei întâlniri, prima, în dec. 2012 la Firenze. Acolo s-au întâlnit Comitetele Executive ale celor două organizații și au discutat despre lucrurile care ne separă ca și biserici. S-a convenit ca fiecare Comitet Executiv să prezinte rezumatul discuțiilor Consiliilor de conducere și apoi să se ajungă la o concluzie. Concluzia a fost că putem colabora, dar că există diferențe de viziune și chiar de doctrină între cele două organizații.

     După încă un an și jumătate, s-a luat inițiativa celei de a doua întâlniri care a avut loc de data aceasta la Forli, în 27 sept. 2014. La această întâlnire au participat Consiliile de conducere ale celor două organizații și au fost reluate discuțiile de la ultima întâlnire. Cu câteva excepții, s-a ajuns la un numitor comun și s-a decis să mai avem o întâlnire împreună, în luna decembrie 2014. Între timp, fiecare biserică trebuia să aibă o adunare generală în care să voteze dacă sunt sau nu sunt de acord cu unirea celor două organizații. Întâlnirea s-a încheiat într-un ton pozitiv, cu speranța că lucrurile vor merge bine.

     A treia întâlnire a avut loc la Firenze, în 13 dec. 2014, între Consiliile de conducere ale celor două organizații. S-au continuat discuțiile, de data aceasta în detaliu, și s-a ajuns la un acord (cu trei puncte principale) votat de toți cei prezenți. La această a treia întâlnire, toți participanții au declarat că toate bisericile sunt de acord cu unirea celor două organizații propusă în prealabil.

     A patra întâlnire a avut loc la Forli, pe 14 feb. 2015, pentru clarificarea unor lucruri și rezolvarea unor probleme care apăruseră între timp. S-a reluat discuția cu privire la bisericile care vor să intre în noua organizație, respectând toate hotărârile luate de Consiliile de conducere reunite. Trei biserici din Asociația Baptistă din Italia nu au dorit să facă parte din noua organizație, pe diferite motive. Respectând decizia lor, s-a mers totuși mai departe în procesul de unificare ale celor două organizații.

     În data de 18 aprilie 2015, la Chieri (Torino) a avut loc primul Congres al Convenției Bisericilor Creștine Baptiste Române și Moldovenești din Italia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.